Menu Luk

Pengegaver til børnebørn – regler og råd til den bedste pengegave

pengegaver til børnebørn

Denne guide er lavet i samarbejde med aktieskole.com

Det er den tid på året igen. I den søde juletid er det hyggen og samværet med familien, der er i fokus. Og så selvfølgelig det at give den perfekte julegave, til dem som vi har allermest kær.

Men det bliver sværere og sværere, at finde den perfekte gave til børnebørnene og ønskesedlerne, minder i højere grad om bestillingslister fremfor reelle ønsker.

Det er der i og for sig heller ikke noget galt med. Men nogle gange er den bedste gave, den gave som vi ikke vidste vi havde brug for, i stedet for den nyeste barbiedukke eller action figur. Bevares, det er sikkert det børnene helst vil åbne juleaften, men om 20 år vil de fleste være langt mere taknemmelige for en pengegave.

Giv en anderledes gave

Når børnebørnene åbner deres gaver, og får hvad de har ønsket sig allermest, i øjeblikket hvor de lavede deres ønskeseddel, er glæden ikke til at tage fejl af. Men hvis du spurgte dem året efter, om de kan huske hvad de havde fået af bedstemor og bedstefar året forinden, ville de fleste sikkert ikke kunne huske hvad det var.

Det er også helt okay, for selvfølgelig skal børn også have hvad de ønsker sig, hvad enten det er deres fødselsdag, jul eller noget helt tredje. Nogle kan det også bare være en rar følelse, at man ved at man giver en gave, som får en reel værdi for børnebørnene senere hen i deres liv.

Derfor er det også helt okay, hvis man spekulerer i at give en pengegave, fremfor noget fra ønskelisten. Pengegaver kan jo være mange forskellige ting. Det kan helt lavpraktisk være en kuvert med kontanter, som børnene kan putte i sparegrisen. Det kan også være, at man har oprettet en opsparing til dem, eller har aftalt at indbetale et beløb, på en eksisterende opsparing med børnenes forældre.

Mulighederne er mange og på trods af, hvad mange mener om pengegaver, er det ikke nødvendigvist mere upersonligt at give penge fremfor noget, der kun har en levetid på et års tid, før det bliver udskiftet.

Og så er der desuden næsten en garanti for, at de kære børnebørn får meget af, hvad de har ønsket sig alligevel. Der er jo også ofte forældre og onkler og tanter til at give gaver.

Hvis du gerne vil være klogere på pengegaver, kan du læse mere her.

Undgå arveafgifter

Vi skal alle sammen herfra en dag. Det er en af de eneste visheder, vi har her i livet. For de fleste ligger det forhåbentligt langt ude i fremtiden, men når dagen en dag skulle indtræffe, og det er blevet ens egen tur til at forlade denne verden, vil man helst gøre det med vished om, at ens kære er taget hånd om.

I Danmark arver man hinanden. Det bliver typisk afgjort, hvem der arver hvad i et testamente. Hvis ikke der er et testamente, har vi Danmark regler for, hvordan arven bliver fordelt.

Problemet med arv, er at medmindre man er ægtefælle, skal man betale arveafgift.

Afgiftens størrelse varierer, alt efter en relation til den afdøde. Børnebørn skal betale 15 procent, i arveafgift. Det kan du læse mere om på aktieskole.com.

Du kan undgå at skulle betale arveafgift, ved at give pengegaver løbene. Bedsteforældre kan give pengegaver, for et betydeligt beløb hvert eneste år, uden at skulle betale afgift af det. Hvis dette beløb bliver overskredet, skal der dog betales gaveafgift på 15 procent.

Dette er en måde, hvorpå man kan undgå arveafgiften. Og der er mange lejligheder til det. Der er både dåbsgaver, konfirmationsgaver, studentergaver og bryllupsgaver, hvor det kan være svært at finde den gode gave.

Udover at skulle betale arveafgift, er der også et andet stort minus ved arv. Man er der ikke selv, til at se børnebørnene få glæde af den. Det kunne fx være, at de kunne bruge pengene på udbetalingen til en lejlighed eller måske en udlandsrejse.

Og det er bedste ved pengegaverne, er at du selvfølgelig er der til at kunne se børnebørnene have gavn og glæde af dem.

Traditionel børneopsparing?

Hvis man har besluttet sig for, at man gerne vil give sine børnebørn pengegaver, er der nogle ting, man skal overveje. Hvordan sikre man, at pengene er mest muligt værd, når de en dag skal hæves? Skal vi lave en traditionel børneopsparing eller noget andet?

Det er et nogle meget svære spørgsmål, for der kan nå at ske mange ting på de år, hvor opsparingen bliver oprettet, til den en skønne dag skal tages i brug.

Kigger man på de muligheder, som man har i dag, er der som før nævnt den traditionelle børneopsparing. Her bliver der indbetalt nogle penge, hvor de så står indtil de, en dag, bliver hævet. Det er muligt at indbetale løbende på denne konto.

I øjeblikket er renterne meget lave på denne type bankkontoer, hvilket kan betyde at opsparingen taber sin værdi, i takt med at inflationen for priserne rundt omkring til at stige. Derfor er det heller ikke altid den bedste løsning.

En anden løsning kunne være at oprette en almindelig opsparing til børnene, og så investere pengene således, at pengene kan arbejde imens børnene bliver ældre.

Til sidst kan man også oprette en pensionsopsparing, så man kan sikre dem en god og værdig alderdom.

Hvad skal man vælge?

De forskellige muligheder, kan gøre det svært at vælge. Der er nemlig fordele og ulemper ved alle mulighederne. Vælger man en standard børneopsparing, er der en chance for at den taber værdi. Investerer man pengene er der en risiko bundet op på det, i og med at der ikke findes mange risikofrie investeringer. Med en pensionsopsparing for de heller ikke gavn af pengene, før de en dag langt ude i fremtiden går på pension.

Der er selvfølgelig også fordelene. Med børneopsparingen har børnene en god start på deres voksenliv, og hvis pengene samtidig er investeret rigtigt, er der en mulighed for en endnu bedre start. Pensionsopsparingen sikrer dem økonomisk, når de en dag bliver gamle nok til, selv at skulle på pension, så de også selv kan give en hjælpende hånd til deres børnebørn.

Det handler om at tænke tingene godt igennem, og måske tale med børnenes forældre, ift. at finde den bedst mulige løsning.

Lær dine børnebørn om værdien af penge og investeringer

Med pengegaver er man ikke blot med til at sikre sine børnebørn økonomisk. Man er også, med den rigtige opdragelse ved siden af, med til lære børnene om vigtigheden i at passe på sig selv og sine penge.
Penge er selvfølgelig ikke alt her i livet, men de er unægtelig en stor del af vores liv og vores hverdag. Derfor kan det heller ikke skade, at børn lærer, at penge ikke bare er noget der skal bruges hurtigst muligt, men faktisk noget man skal være ansvarlig med. Også selvom det kan være fristende, nogle gange at bruge pengene på en hurtig indskydelse.

Giv børnebørnene et godt voksenliv

Det er aldrig nemt at give gaver. Man kan selvfølgelig altid finde en ting, som de har ønsket sig på julebestillingslisten, men det skader ikke at tænke ud af boksen.
Med pengegaver giver man en gave, der måske ikke i starten vækker lige så meget glæde, men med tiden vil børnebørnene lære at sætte pris på hvad du har givet og med garanti værdsætte det rigtig højt.

Se også